Miroslav Lidinský

Apokalypsa začíná: Klimatolog vynásobil uprchlíky suchem…

9. 11. 2015 19:43:20
Evropská komise vydala minulý týden předpověď týkající se počtu příchozích uprchlíků, podle které přijdou do Evropy tři miliony uprchlíků do roku 2017. Že jste na tuto zásadní předpověď nenarazili v tisku? Nejste sami.


Média nechtějí evidentně vyvolávat paniku, ačkoli myslím, že za současného stavu je to naprosto jedno. Tuto předpověď Evropské komise publikoval britský deník The Times a naše sdělovací prostředky ji po většinou nepřikládají váhu. O to víc by tato zpráva však měla zajímat občany a zvláště pak občany ČR v kontextu s dnešním prohlášením německého ministra financí, že Německo je na stropě a nemůže si dovolit přijmout další uprchlíky.


Tyto tři miliony znamenají však podle klimatologa a geologa Václava Cílka, jehož názory dlouhodobě sleduji, jen začátek. Cílek v rozhovoru pro Novinky.cz dostatečně vystrašil nejen mě, ale snad všechny čtenáře, když „vynásobil“ stávajících uprchlickou vlnu klimatickými problémy: „Původní model byl takový, že přijde sucho a bude tak velké, že nevyžene statisíce lidí, ale milióny až desetimilióny. Já jsem zaražený z toho, jak je to rychlé a náhlé, ale zároveň vnímám, že na pochod se dalo teprve promile lidí, kteří se na pochod můžou dát. “

Ano čtete dobře promile. Letošní milion, ale i následné tři miliony během dvou let nejsou zlomkem ale promilí, tedy jednou tisícinou. I když se nám podaří stabilizovat regiony jako Sýrie, Irák a Afghánistán z bezpečnostního hlediska, nejsme schopni v krátkodobém horizontu zabránit projevu klimatických změn.

Mám důvod se domnívat, že z těchto zemí odchází v první vlně kromě mladých produktivních mužů také inteligence, tedy vrstvy obyvatelstva jediné schopné postavit své vlasti na nohy hospodářsky. Pokud se nám nepodaří v krátkodobém horizontu společnou vojenskopolitickou akcí tyto země stabilizovat a navrátit jim jejich uprchlé obyvatelstvo, budeme čelit daleko masivnější vlně migrace z důvodu hospodářského a klimatického kolapsu. Tuto skutečnost si musí vládnoucí elity uvědomit a musí přestat pod rouškou falešné solidarity zásobovat Evropu levnou pracovní silou. Musí přestat zásobovat Evropu lidmi, kteří se nikdy neasimilují a nepřijmou naše hodnoty. Pokud stávající uprchlickou „minikrizi" v místě konfliktů včas nezastavíme, přelije se dominovým efektem do Evropy a zničí její základy a hodnotové pilíře.

Autor: Miroslav Lidinský | karma: 40.27 | přečteno: 2689 ×
Poslední články autora