Miroslav Lidinský

Přepište dějiny přistěhovalectví: Švédský premiér přiznal naivitu, ale..

20. 11. 2015 10:39:11
​Není to tak dávno, co jsem zde psal o tom, že Švédský premiér Stefan Löfven musel snad uzavřít domluvu s Německem na dodávky ocele pro zbraně, že se opakuje historie 2. světové války.

Jinak si nedokážu jeho benevolenci v migrační krizi vysvětlit. Ale, světe div se, pan premiér otočil.

"Švédsko bylo pravděpodobně naivní," řekl doslova Löfven. "Možná pro nás bylo těžké přijmout, že v naší otevřené společnosti, přímo v našem středu, jsou lidé - švédští občané -, kteří sympatizují s vrahy v ISIL (Islámském státě)," citovala předsedu švédské vlády agentura Reuters.

Švédsko hodlá na páteční schůzce ministrů vnitra a spravedlnosti EU navrhnout, aby byly na vnějších schengenských hranicích vyžadovány pasy s biometrickými prvky.

Löfven také uvedl, že Stockholm navrhne zavedení biometrických kontrol na vnějších hranicích "schengenu". Mimo to také připustil, že Švédsko by mohlo povolit rozsáhlejší sledování bezpečnostními kamerami a poskytnout úřadům rozsáhlejší pravomoci k monitorování digitální komunikace, například přes službu Skype.

To je sice pěkné, ale je jednak smutné, že Švédsko, druhá nejžádanější destinace migrantů po Německu, obrátilo až po útocích v Paříži. Do té doby totálně ignorovali hlas ostatních států Evropy a stále jen otevírali náruč a žádali „ spravedlivé“ přerozdělení. Bohužel, co je nejhorší, se podle mých informací nijak nezměnil tamní velmi štědrý sociální příspěvek.

Dospělí žadatelé o azyla ve státem provozovaných zařízeních, kde dostávají jídlo, mají nárok na 24 švédských (přibližně 69 českých) korun denně. Ti, kteří si musí jídlo platit sam,i pak denně inkasují 71 švédských korun (zhruba 206 kč).

Po schválení žádosti se azylanti mohou začlenit do dvouletého integračního programu, který zahrnuje lekce švédštiny a pomůže jim najít práci nebo potřebné zkušenosti nezbytné na trhu práce. Účastníci programu potom měsíčně dostávají částku kolem 6700 korun (přibližně 19 500 kč). Další peníze pak mohou inkasovat, pokud mají děti nebo pokud potřebují přispět na bydlení.

Pokud se tato štědrá politika nezmění, migrační vlna se nikdy nezastaví. Švédský premiér by si měl vzít příklad z polského ministra zahraničí, který odmítá posílat své vojáky do Sýrie, zatímco mladí Syřané popíjí kávu na berlínské Unter den Linden a ne místo toho rozdávat příspěvky, na což doplácí všechny státy Evropy a musí si stavět ploty, aby uchránily hranice od nájezdů.

Poslanci Úsvitu – Národní koalice navrhli už celou řadu proti imigračních opatření od ostrahy hranic armádou, až po několik novel azylového zákona. V jedné z posledních klub navrhl novelizaci v tom duchu, aby po spáchání jakéhokoli trestného činu ztratil cizinec nárok na azyl. Sobotkova vláda nicméně na náš návrh dala negativní stanovisko a falešnou nálepku „protiústavní“.To nemůže vydržet věčně...

Autor: Miroslav Lidinský | karma: 42.11 | přečteno: 3661 ×
Poslední články autora