Miroslav Lidinský

„Korouhvička“ Pelikán: Návrh Úsvitu odmítl, před stejným z EU sklopil krovky

16. 03. 2016 13:10:15
Jako korouhev ve větru se dá charakterizovat počínání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ten loni návrh Úsvitu, týkající se zákazu vojenské služby v Islámské státu zamítl, v pátek však stejný návrh z pera EU kvitoval.

Už v květnu loňského roku jsme na půdě Poslanecké sněmovny uspořádali seminář, který se zabýval službou Evropanů v armádě Islámského státu, na který navazovalo předložení novely o službě v cizím vojenském tělese. Reagovali jsme tak na situaci kdy jen během celého minulého roku stejně však jako letos odešlo bojovat za Islámský stát tisíce „Evropanů“, kteří nikdy neměli v úmyslu sžít se s naší kulturou a při první příležitosti práskli do bot a lidově řečeno se „odkopali“.

Už tenkrát nám bylo jasné, že stejně jako davy bojechtivých radikálních islamistů z Francie, Německa, Holandska, Švédska, Velké Británie a dalších států, může odejít i někdo z České republiky. Jenže takovýto jedinec by se v podstatě neprovinil proti stávajícím právním normám ČR. Problém současného trestního zákoníku je v tom, že zakazuje službu pouze u ozbrojených sil jiného státu, tedy u státu, který je mezinárodně uznán. Zákaz a potrestání se tak nevztahuje právě na ty, kdo odejdou do Islámského státu a od kterých hrozí největší nebezpečí.

Úsvit s BPI proto už loni připravil novelu zákona, která paragraf trestného činu rozšiřuje i na službu u jakéhokoli jiného cizího činitele, což zahrnuje právě i Islámský stát. Vláda ČR, resp. ministerstvo spravedlnosti vedené Robertem Pelikánem, však vydalo k našemu návrhu negativní stanovisko s tímto odůvodněním:

„Vláda se domnívá, že veškeré společensky škodlivé projevy jednání spočívajícího ve službě občana České republiky armádě Islámského státu či jiné teroristické organizace jsou postižitelné již podle současné právní úpravy, ať už pro trestný čin teroristického útoku, či pro jiný trestný čin, typicky z kategorie trestných činů proti životu a zdraví.“

Šéf europolu Rob Wainwright z kraje letošního roku veřejně prohlásil, že se do Evropy vrátilo 5000 bojovníků Islámského státu, což až minulý týden vyvolalo legislativní reakci EU. Ta si chce posvítit na tyto „zahraniční bojovníky“, tedy občany zemí EU, kteří se s výcvikem či přímo s bojovými zkušenostmi vracejí třeba z území ovládaného organizací Islámský stát zpět do Evropy. Jednotliví ministři nad textem návrhu příslušné směrnice, která kriminalizuje i některé další „přípravné“ kroky před teroristickými útoky, našli shodu napříč celou EU.

A jak reagoval na schůzce přítomný ministr Pelikán? „ Je to okamžitá a rychlá reakce. Po posledních pařížských útocích jsme se domluvili, že je potřeba reagovat co nejrychleji,“ řekl novinářům.

V podstatě obsahově identický návrh Úsvitu ministr negoval, aby na ten stejný z EU mohl následně přitakat. Trochu protimluv, nemyslíte? Stejně tak sveřepě vláda odmítá naše novelizace azylového zákona, přestože jsou tvořeny pro bezpečí občanů této země. Na tomto případě je jasně vidět, kdo je voskem v rukách evropských pseudoreprezentantů.

Autor: Miroslav Lidinský | karma: 41.89 | přečteno: 2557 ×
Poslední články autora