Nemám, nedám. Bakala začal s výprodejem majetku. Utřou horníci nos?

Miliardář Zdeněk Bakala začal v posledních dnech rozprodávat svůj dohledatelný majetek. Může to být reakce na návrh Úsvitu na vyvlastnění jeho majetku, který nespravedlivě získal při privatizaci OKD.

V případě, že své miliardy převede do daňových rájů či na anonymní fondy, horníky z OKD už nebude z čeho odškodnit.  
Podnikatel Bakala, nejčastěji označovaný jako „tunelář“, „gauner“ či „lidská hyena“ pouští za více než 2 miliardy podíl v ocelářské firmě Ferrexpo. Ztrácí se tak další majetek, který by mu mohl být zabaven jako náhrada za škody, které u nás, zejména u privatizaci OKD, způsobil.
Velké přesuny majetku odstartovaly jen měsíc poté, co jsme do Sněmovny předložili zákon o vyvlastnění jeho majetku. Celkové jeho bohatství je odhadováno na 22 miliard, což by měla být i částka, kterou nespravedlivě získal při privatizaci OKD, hornických bytů a celé řady dalších firem.
Čas na vyvádění majetku má zejména díky asistenci Sobotkovy vlády. Ta totiž zcela kategoricky náš návrh odmítla a postavila se i proti jakémukoli přezkoumávání Bakalových majetkových poměrů. Premiér Sobotka, jako jeho ochránce opět nezklamal, když vláda řekla, že vyvlastňování Bakaly je protiústavní. Vládní argument ale definitivně vyprchal, když Parlamentní institut vydal minulý týden stanovisko, že novela je slučitelná s Ústavou, že vyvlastnění právě v tomto specifickém případě možné je.
K bleskovým přesunům majetku přistupuje Bakala pravděpodobně ze strachu, co se stane, až Sobotka jako premiér a jeho patron skončí.  Jedna z posledních šancí, jak dosáhnout na odškodnění pro horníky kvůli Sobotkově vládě právě proklouzává mezi prsty.  

Autor: Miroslav Lidinský | pondělí 31.10.2016 15:40 | karma článku: 27,19 | přečteno: 844x
  • Další články autora
  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4706x
Předseda Úsvitu – Národní Koalice. Policejní a vojenský veterán. Bezpečnostní konzultant a vášnivý golfista. Prezident a zakladatel České golfové asociace hendikepovaných.

Seznam rubrik